LSIF

Unul dintre instrumentele de pre-aderare destinatl țărilor candidate la Uniunea Europeană este programul PHARE. În cadrul acestuia se află și Programul LSIF – Facilități pe scară largă pentru infrastructură, al cărui Memorandum s-a semnat în anul 1999 între Comisia Europeană și Guvernul României. Acest program a fost în valoare de 14,3 mil. EURO și s-a desfășurat în 4 orașe din țară.

La Brașov, numele programului a fost LSIF 99.09.01 – Proiect de apă uzată Brașov, în valoare de 3,54 mil. EURO și s-a desfășurat pe o perioadă de 2 ani.

Obiectivul programului a fost să asigure asistență municipalității orașului Brașov prin intermediul Companiei APA Brașov, în dezvoltarea și reabilitarea sistemului de canalizare. Proiectul a soluționat problema apelor uzate din localitățile Hărman (cu o populație de cca. 4600 locuitori) și Sânpetru (cu o populație de cca. 3500 locuitori) care nu dispuneau de servicii de canalizare. Tratarea apelor uzate provenite din aceste localități se va realiza în Stația de epurare Brașov, care are capacitatea necesară de tratare a apei uzate, inclusiv din această zonă.

Lucrările realizate sunt:

1. Hărman:

  • 21,6 km de rețea din PVC cu diametre cuprinse între 200 și 315 mm
  • o stație de pompe automatizată cu capacitatea de 35l/s
  • conductă de refulare din HDPE, în lungime de 5.5 km cu diametru de 250 mm

2. Sânpetru:

  • 17 km rețea din PVC, cu diametre cuprinse între 200 si 315 mm
  • stație de pompe automatizată, cu capacitatea de 62 l/s
  • conductă de refulare din HDPE în lungime de 6 km, cu diametru de 400 mm

În cadrul aceluiași program s-a realizat inclusiv montarea de cămine din plastic ecologice pentru fiecare consumator și au fost achiziționate două utilaje: o vidanjă și o autoutilitară dotată cu echipament video de urmărire a rețelei de canalizare.